10 százalék fölött lehet már a magyar okosotthonok száma

A piacon elérhető, technológiailag egyre fejlettebb okosotthon-rendszerekkel ma már akár távolról is irányíthatjuk házunk elektromos berendezéseit az árnyékolástól a klíma működéséig. Magyarországon is egyre többen ismerik fel az innováció előnyeit, amely a kényelmi faktoron túl rengeteg időt és pénzt spórolhat meg a felhasználóknak.

A klímák esetében már hazaérkezésünk előtt beállíthatjuk a kívánt otthoni hőmérsékletet, de az automatizmusoknak köszönhetően a lehető legenergiatakarékosabban működtethetjük az eszközt.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy világszerte robbanásszerűen nő az okosotthon-eszközök népszerűsége. Elemzők szerint a koronavírus-járvány, valamint a geopolitikai kihívások – köztük az energiaválság – gyorsították fel látványosan az okosotthonok terjedését, mely már a statisztikákban is érzékelhető.

Becslések szerint a globális piac tavaly meghaladhatta a 110 milliárd dollárt, a következő évekre pedig további növekedést várnak a szakértők, így az iparág forgalma 2027-re már 235 milliárd dollárra ugorhat.

Ez a trend tetten érhető Magyarországon is: míg az évtized elején világszerte a háztartások 9 százaléka, Magyarországon a 4 százaléka élt az okosotthon-megoldások valamelyikével, 2024-ben ez az arány 19, illetve 14 százalékra nőhet. A magyarországi piac a 2020-as 700 millió dollárról idén már meg is duplázódhat.

Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője elmondta, hazánk vezető klímamárkája vezérképviseletként ők is azt tapasztalják, hogy egyre felkapottabbá válik a lakásunk és a benne található elektromos berendezések működésének az automatizálása.

„Ez azt jelenti, hogy az arra alkalmas okos termékeink egy azonos rendszerben és felületen megjelenve különböző parancsokat tudnak végrehajtani. Egy közvetlenül kiadott jel alapján, vagy valamilyen egyéb tényező, mint például időjárás, idő, fény, mozgás is képesek megváltoztatni az állapotukat” – mutatott rá.

Okostelefonról távolról is irányítható a klíma

A szakember kiemelte, ma már az audio-vizuális eszközök, biztonsági, világítási és kaputelefon rendszerek mellett a lakossági klímákat, a hőszivattyúkat és a légtisztítókat is integrálni lehet az okosotthon rendszerekbe, melynek számos előnyét érezhetik a saját bőrükön a felhasználók.

„Ma már rengetegféle okosotthon rendszer létezik a piacon, ezek közül jelenleg a két legnagyobb informatikai óriás cég a Google és az Amazon programjai adnak lehetőséget, hogy a GREE klímánkat integrálni tudjuk egy okos környezetbe. Ehhez nincs is szükség másra, mint egy okostelefonra. Jelenleg a GREE termékpaletta minden berendezése gyárilag rendelkezik Wi-Fi eléréssel ezzel pedig legtöbbjük alkalmassá is válik az okosotthon integrációra” – fogalmazott Stuller István.

A Gree légkondicionálók műszaki specialistája az okosotthon-rendszerekbe integrált klímák előnyeire szólva elmondta, amellett, hogy a távoli irányítás megkönnyíti az életünket, hiszen mire hazaérünk, már a kívánt hőmérséklet fogad például otthonunkban, arról sem szabad megfeledkezni, hogy spórolni is tudunk vele, hiszen csak akkor kapcsol majd be a berendezésünk, amikor arra valóban szükség van.

Megjegyezte azt is, lehetőség van különböző külső vezérlő egységek bevonásával még jobban finomítani a szabályzást. „A klímáinkat a Google vagy az Amazon okos megoldásaival pár kattintással könnyedén összekapcsolhatjuk, de egy fali vezérlő csatlakoztatása utána bármelyik Modbus protokollt használó okoskörnyezetbe integrálhatók.

Azt tapasztaljuk, hogy a felhasználók is kezdenek rájönni az okosmegoldások valóban megkönnyítik a minden napjaikat, pénzt és időt spórolhatnak meg. A gyártók pedig egyre komolyabban veszik ennek a fontosságát, és megteszik az ehhez szükséges fejlesztéseket” – értékelt.

A GREE berendezések integrációja gyárilag támogatott a két legnagyobb informatikai óriás megoldásaival, ezt megkapják a termékkel együtt díjmentesen. De a drágább megoldásokkal is egyértelműen néhány szezon alatt megtérül a szükséges eszközök ára. Stuller István végezetül felhívta arra is a figyelmet, hogy ha kiválasztunk egy okosotthon rendszert, abba a későbbiekben bármikor integrálhatjuk az arra alkalmas készülékünket.

Kép forrása: Pexels.com