Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

Az idén már tavasszal beköszöntött a rekordmeleg és nyakunkon a nyár. Lassan a klímás szakemberek számára is beindul az igazi szezon. Aki új berendezés telepítését tervezi még nincs elkésve, de érdemes minél előbb elkezdeni a tájékozódást.

Elsődlegesen klímás kivitelezők segítségével érdemes belevágni a beruházásba, szemben a webshopokban, műszaki áruházakban történő vásárlással. „Egy szakember segíteni tud annak kiválasztásban, hogy a piacon lévő berendezések közül melyik az, amely a legjobban megfelel az igényeinknek. A telepítő szakmai tanácsai alapján kiválasztott rendszer tud igazán hatékonyan működni és hosszú éveken át nyújtani azt, ami az ügyfél elvárása volt” – tanácsolja a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója, Tóma János.

Tóma János szerint igazán fontos, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKHV) regisztrált kivitelezőt keressünk. „Praktikus, ha a beruházás helyszínéhez legközelebb elérhető, megbízható szakembert bízzuk meg a munkával, mert az időszakos karbantartásoknál, esetleges javításoknál is támaszkodhatunk majd rá, nem érdemes tehát az ország másik sarkából választani.”

Hűtés és/vagy fűtés

A telepítés és a szakember kiválasztása előtt el kell dönteni, hogy milyen funkciót szánunk majd a klímaberendezésnek, elsődlegesen hűtésre vagy már fűtésre is szeretnénk-e használni, mekkora négyzetméternyi területet kívánunk hűteni vagy fűteni. A klímaberendezések fűtésre való felhasználása ma már általános, 1 kW villamosenergiából akár 4 kW fűtési energiát tudnak előállítani, ennél hatékonyabb megoldás jelenleg nincs a piacon.

A légtisztítás és a páraszabályozás is fontos szempont lehet és a legtöbb készülék különböző kényelmi funkciókkal is rendelkezik. Ha például egy vidéki nyaralóba szánjuk a berendezést, hasznos lehet a temperálás lehetősége, illetve az, ha távolról is beállítható a kívánt hőmérséklet, így mire hazaérünk kellően hűvös vagy éppen meleg lesz az ingatlanban. Emellett számtalan lehetőséget kínálnak a Wi-Fi-vel kompatibilis készülékek.

Régóta várt innováció

„A Gree mindig is élen járt a fejlesztésekben, elsőként alkalmazta például készülékeiben a mesterséges intelligenciát” – hangsúlyozza Tóma János. „Az AI algoritmusa nagyon sokat segíthet az energiahatékonyságban, figyeli a felhasználó szokásokat, illetve egyéb tényezőket, melyek által a legoptimálisabb működési profilt figyelembe véve tovább növelhető az energiahatékonyság berendezés üzemeltetése során. Így akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető egy a mesterséges intelligencia nélkül üzemelő készülékhez képest.”

A kereskedelmi igazgató az idei gyártói újítások közül kiemelte a piacon egyedülálló hővisszanyerős friss levegő modult. Ennek segítségével friss levegőt tudunk bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe olyan módon, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül előfűtjük vagy előhűtjük a kinti levegőt.

A Gree Airy modellek rendkívüli hasznos szolgálatot nyújthatnak közületek számára is, így például orvosi rendelőkben, éttermekben. Emellett a legtöbb fűtésrásegítésre alkalmas, illetve fűtésre optimalizált klímamodell esetében további energiahatékonyság javulás valósul meg idén.

Mi várható idén még a piacon?

A klímapiacot sem kerülte el az inflációs helyzet. Tóma János szerint az idei szezonban nagyjából 3-5 százalékos áremelésre lehet számítani mind a készülékek, mind a kivitelezés területén. „A Vörös-tengeri szállítási nehézségek miatt több mint a duplájára növekedett szállítási költségek, emellett a hulladékkezelési díj bevezetése, a béremelések költsége, a forintárfolyam szintén megjelenhet majd az árakban” – teszi hozzá a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint egy jó minőségű, hosszú élettartamú, 3,5 kW-os készülék esetében 280-300 ezer forint közötti összeggel lehet számolni, a telepítés költsége pedig régiónként és a helyszín adottságai miatt is eltérő lehet, ám nagyságrendileg 60 ezertől 150 ezer forintig terjedhet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy érdemes kihasználni a szezon előtti kedvezményeket és nyereményjátékokat, így például a jelenleg futó Gree lakossági promóciót.

Közvetve a napelemes pályázatok is hasznosíthatók ezen a területen, hiszen a napelemet telepítő háztartások, vállalkozások jó eséllyel klímával vagy hőszivattyúval fogják felhasználni a megtermelt áramot. Tóma János szerint az elmúlt évben nagyon hiányzott a piacról a célzott kormányzati program azért is, mert a fosszilis energiáról való átállást, a zöldenergia felé való elmozdulást önerőből kevesen tudják teljesíteni.

A karbantartás nélkülözhetetlen

„A klímaberendezéseknél rendszeres felülvizsgálatra, karbantartásra van szükség, a legtöbb esetben ugyanis ez a garancia feltétele is” – emeli ki a kereskedelmi igazgató. „Ezt a műveletet mindig a szezon előtt érmes elvégeztetni, a hűtésre és fűtésre is használt berendezéseknél évi két alkalommal.” Kiemelte, hogy a pangó víz ideális élőhelye a penészgombáknak, ezért egészségügyi szempontól is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás, a karbantartás pedig meghosszabbítja a nagy összegű berendezések élettartamát.

Kép forrása: Pexels.com