Frizbi kisokos: Minden, amit tudnod kell a játék elkezdéséhez

A frizbi, más néven frisbee, egy remek szabadtéri játék, ami tökéletes kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akár a parkban, a strandon, vagy a kertben dobálod, a frizbizés garantáltan mosolyt csal majd az arcodra, miközben az állóképességed és a mozgáskoordinációd is javul.

De hogyan is kezdj bele, ha még sosem próbáltad? Ne aggódj, útmutatónkban mindent elárulunk, amit tudnod kell. Kezdjük az alapokkal!

Mire van szükség a frizbizéshez?

A frizbizéshez nem kell különféle költséges felszerelésekre költened, csak egy frizbire van szükség, valamint egy megfelelően nagy, akadályoktól mentes terület a biztonságos játékhoz! A frizbik különböző anyagokból készülnek, a klasszikus műanyagtól a puha gumiig, sőt, fém frizbiket is találsz az üzletek kínálatában.

Utóbbiak a haladók számára jelentenek jó választást, a kezdőknek először érdemes a puhább, könnyebb frizbikkel elsajátítani az alapokat.

Nézzük az alapmozdulatokat!

A frizbi eldobása egyszerűnek tűnhet, de egy kis gyakorlás kell hozzá, hogy tökéletes legyen a mozdulat.

 1. Fogás: A legegyszerűbb dobáshoz, először határozottan fogd meg a frizbit a domináns kezedben úgy, hogy a hüvelykujjad a tetején, a mutatóujjad a peremén, a többi pedig az alján legyen megtámasztva a korongot.
 2. Testtartás: Állj oldalvást a célszemélyhez képest, azaz a lábaid egymással 90 fokos szöget zárjanak be. Ha jobbkezes vagy, a jobb lábad legyen elöl, balkezesként pedig a bal lábad kerüljön előre.
 3. Felkészülés a dobásra: A frizbit tartó kezed csuklóját picit hajtsd hátrafelé, a könyököd pedig felfelé és kifelé mutasson.
 4. Célzás: Irányítsd a korongot a társad felé, hogy kényelmesen el tudja azt kapni. Fontos, hogy a dobásod íve kényelmes legyen a fogadó számára. Ne arra törekedj, hogy minél messzebbre hajítsd, hanem inkább a pontosságra!
 5. Dobás: Gyors mozdulattal egyenesítsd ki a dobó kezedet, és a kinyújtás pillanatában egy határozott csuklórándítással add tovább a lendületet a frizbinek.

Az alábbi videón 20 féle dobási technikát nézhetsz meg, valamint láthatsz példákat az elkapásra is:

Néhány tipp a dobás elsajátításához:

 • Kezdj rövid dobásokkal: Ne akard rögtön messzire dobni a frizbit. Először gyakorold a rövid, pontos dobásokat, amíg meg nem szokod a technikát.
 • Kommunikálj: Beszélj a társaddal a dobás előtt, hogy tudd, hova érkezhet a frizbi.
 • Légy türelmes: A frizbi dobásának elsajátítása időt és gyakorlást igényel. Ne frusztráljon, ha nem sikerül rögtön tökéletesen.
 • Fókuszálj a szórakozásra: A frizbizésnek elsősorban a szórakozásról kell szólnia. Ne aggódj a hibák miatt, élvezd a játékot és a társaságot!

Próbáld ki az izgalmasabb frizbi játékokat is!

A sima dobáláson kívül rengeteg izgalmas frizbi játék is létezik. Íme, néhány népszerű változat:

 • Ultimate frisbee: Ez a legnépszerűbb játék, 7-7 játékossal játsszák. A cél a korong bedobása az ellenfél zónájába.
 • Guts: Hasonló az ultimate frisbee-hez, de kisebb pályán és kevesebb játékossal játsszák.
 • Freestyle frisbee: Ez a játék az ügyességről és a kreativitásról szól. A játékosok különböző trükköket és figurákat hajtanak végre a koronggal.
 • Disc golf: Hasonló a golfhoz, de frizbivel játsszák. A cél, hogy a célpontul szolgáló láncos kosarat a lehető legkevesebb dobással találja el a játékos.
 • Frizbizés kutyával: a négylábú kedvencek imádják a frizbit és könnyen megtaníthatók rá. Miközben jól szórakoztok a szabadban, le is fáraszthatod a kutyádat!

A frizbizés egy remek módja annak, hogy mozogj, szórakozz, és új emberekkel ismerkedj meg. Ha kipróbálod, garantáltan beleszeretsz ebbe a szórakoztató és izgalmas sportágba! Bízunk benne, hogy meghoztuk hozzá a kedved, és tetszett ez a cikk. Ha igen, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Unsplash.com

Megosztás