Gyönyörű kert, gyomlálás nélkül: A legegyszerűbben gondozható talajtakaró növények

Szeretnéd, hogy a kerted gyönyörű és gondozott legyen, de nincs időd órákat tölteni a gyomlálással? A talajtakaró növények tökéletes megoldást nyújtanak erre a problémára! Ezek az alacsony termetű, terülő habitusú, vagy a talaj mentén kúszó növények, segítenek a gyomok elnyomásában, miközben látványos virágaikkal és levélzetükkel díszítik az előkertet, vagy a kert árnyékosabb szegleteit.

Cikkünkben bemutatjuk a legegyszerűbben gondozható talajtakaró növényeket, amelyek segítségével könnyen fenntartható kertet alakíthatsz ki, emellett a gondozásukhoz is adunk néhány tippet!

Pázsitviola

pázsitviola

Kép forrása: Pixabay.com

A pázsitviola (Aubrieta x cultorum) tökéletes választás, ha élénk színekkel szeretnéd feldobni a kertet, ugyanakkor nem akarsz sokat vesződni a kertészkedéssel. Ez a bájos, alacsony termetű évelő, szőnyegszerűen borítja be a talajt, így kiválóan alkalmas a gyomok visszaszorítására.

A talajtípusokban nem válogat, szinte bármilyen nem túl kötött talajba ültethető, napos, világos helyre. Lila, rózsaszín, mályva és fehér árnyalatú virágai áprilisban és májusban nyílnak.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr

Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) gyönyörű, ezüstös szőnyeget alkot, hófehér virágai tavasszal és nyár elején díszítenek. Utcafronti napos ágyásba, sziklakertbe és ágyások szegélyébe is ültetheted, különösen szépen mutat, ha pázsitviolával és sziklai ternyével társítod.

A molyhos madárhúr nem igényel sok törődést, a napos, világos fekvést, és a jó vízáteresztő talajokat kedveli. A szárazságot is jól tolerálja, azonban száraz talajokon meghálálja az öntözést a virágzás kezdetén.

Illatos gólyaorr

illatos gólyaorr

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) sűrű, tömött szőnyeget alkotó, terjedő tövű évelő, mely akár 30-40 cm magasra is megnőhet. Igazi varázsa mélyen karéjos, illatos leveleiben rejlik, amelyek ősszel káprázatos vörös árnyalatot öltenek.

Ez a félig örökzöld növény még a tél folyamán is díszíti kertet, megtartva lombját, hogy tavasszal ismét üde zöld színben pompázzon. Májusban és júniusban tömegével nyílnak élénk rózsaszín virágai, vidámságot kölcsönözve a kert árnyékosabb részeinek.

Az illatos gólyaorr a félárnyékos, árnyékos fekvést szereti, ugyanakkor napos helyen is megél, viszont itt rendszeres öntözést igényel. Jó vízelvezető képességű, mérsékelten száraz vagy nedves kerti talajba érdemes ültetni. A begyökeresedés után jól bírja az átmeneti szárazságot, de az aszályos időszakokban meghálálja, ha öntözöd.

Cserjés pimpó

cserjés pimpó

Kép forrása: Pixabay.com

A cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) egy olyan alacsony termetű díszcserje, mely talajtakaróként és alacsony sövényként is megállja a helyét. Különlegessége egyszerű gondozásában és látványos virágzásában rejlik. Apró, élénksárga virágai, nagy tömegben nyílnak, vidám hangulatot varázsolva a kertbe, a májustól-szeptemberig tartó időszakban.

Napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültetheted, jó vízgazdálkodású, tápanyagdús talajba. Ültetés előtt célszerű a talajba szerves tápanyagot keverni, ez segít a gyorsabb begyökeresedésben. Az ültetést követő időszakban, valamint a virágzási időben célszerű locsolni, azonban az idősebb példányok már jó szárazságtűrő képességgel rendelkeznek.

Japán kövérke

japán kövérke

Kép forrása: Pixabay.com

A japán kövérke (Pachysandra terminalis) az egyik legjobb árnyéktűrő talajtakaró növény, mivel kevés fényt igényel, és legyökerező indái segítségével nagyon könnyen terjed, néhány év alatt, összefüggő zöld szőnyeget alkot. Jól társítható más árnyékkedvelő növényekkel is, például, tűzesővel, szívvirággal, árnyékliliommal és tölgylevelű hortenziával.

Fényes, fogazott szélű, bőrnemű levelei egész évben dekoratívak, a tavaszi hónapokban, fehér virágokat is hoz. Enyhén nedves környezetben, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, mérsékelten savas talajba ültetve fejlődik a legszebben.

Természetesen a talajtakaró dísznövények választéka ennél jóval gazdagabb, elég csak a káprázatos levelű árnyékliliomokra gondolni, amelyek végül nem fértek fel a listánkra, melynek az az oka, hogy igyekeztünk a leginkább problémamentes növényfajokra koncentrálni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a talajtakaró növények kiválasztásához és ültetéséhez. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com