Így teheted burjánzóbbá a kertedet a kávézacc segítségével!

A természetes anyagok, ételek és élelmiszerek fogyasztása során számos melléktermék keletkezik, gondoljunk csak például a zöldségek szárára, a gyümölcsök héjára, vagy éppen az ezekben található kemény magvakra.

Ezeket a növényi részeket sokszor egyszerűen csak kidobjuk, pedig a természetbe visszajuttatva sokkal hasznosabbak lehetnek.

A komposztálás vagy a természetes trágyázás révén például ezek a melléktermékek visszatérhetnek az ökoszisztémába, tápanyagokkal gazdagítva a talajt és hozzájárulva a növények növekedéséhez. Ugyanez a helyzet a kávézaccal is, amely sokszor a szemetesben végzi, pedig a kertészkedésben, talajjavításban vagy akár egyéb háztartási célokra is remekül felhasználható.

Ahelyett tehát, hogy szemétként kezeljük ezeket az anyagokat, érdemes újragondolni felhasználásukat, és ezáltal hozzájárulni egy fenntarthatóbb világhoz.

A kávézacc felhasználása a kertben

A kávé egy természetes növény, amelynek termései, virágai és levelei nem károsítják a környezetet, a földet, a levegőt vagy az emberi egészséget: éppen ezért használják női és férfi parfümök összetevőjeként, kozmetikai szérumokban, háztartási szerekben egyaránt.

Ebből kifolyólag a kávézacc számos jótékony hatással bír a természetre, amelyeket érdemes kihasználni a kertészkedés során, többek között például:

 1. Tápanyagokban gazdag: A kávézacc nitrogént, foszfort, káliumot és számos más mikrotápanyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a növények egészséges növekedéséhez. A talajba keverve ezek a tápanyagok lassan felszabadulnak, és hosszú távon táplálják a növényeket.
 2. Talajszerkezet javítása: A kávézacc segít javítani a talaj szerkezetét, különösen agyagos talaj esetén. Lazítja a talajt, javítja a víz- és levegőáteresztő képességét, ezáltal kedvezőbb feltételeket teremtve a növények gyökérzetének.
 3. Talaj pH-szintjének befolyásolása: Bár a friss kávézacc savas lehet, a több napos általában már közel semleges pH-értékkel rendelkezik. Ennek köszönhetően széles körben alkalmazható különböző növények számára.
 4. Komposztálás: A kávézacc kiváló komposztáló anyag. A barna (szénben gazdag) és zöld (nitrogénben gazdag) anyagok közé tartozik, és segít kiegyensúlyozni a komposzt arányait. Emellett gyorsítja a komposztálási folyamatot is.
 5. Kártevők elleni védelem: A kávézacc természetes kártevőriasztóként is működhet, a csigák és a hangyák például kifejezetten kerülik a kávézaccal megszórt területeket. Ezzel a módszerrel vegyszermentesen tarthatjuk távol a nem kívánt kártevőket.
 6. Mikrobiális aktivitás növelése: A kávézacc hozzájárul a talaj mikrobiális aktivitásának növeléséhez, ami elősegíti a tápanyagok lebontását és a növények számára elérhetővé tételét — ezáltal támogatja a növények egészséges fejlődését.

A kávézacc tehát rendkívül sokoldalúan használható fel a kertben, segítve ezzel a növények táplálását, a talaj minőségének javítását és a kártevők elleni védekezést.

Ezzel a fenntartható megoldással ráadásul nemcsak, hogy egy egészségesebb és virágzóbb kertet alakíthatunk ki, de a hulladék mennyiségét is csökkenthetjük.

Mire figyelj?

Bár a kávézacc felhasználása rengeteg előnnyel bír, érdemes azért tisztában lenni azzal is, hogy mikor, milyen formában, mekkora mennyiséget használjunk:

 1. Friss kávézacc használata: A friss kávézacc savasabb lehet, mint a már több napja álló, ami nem minden növény számára előnyös. A savkedvelő növények, mint például az azálea, a hortenzia és a rododendron esetében hasznos lehet, de más növények számára inkább káros. Éppen ezért célszerű mindig alaposan elkeverni a talajjal.
 2. Túlzott mennyiség: A túl sok kávézacc összetapadhat és kemény réteget képezhet a talaj felszínén, ami akadályozza a víz és a levegő áramlását. Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha mindig összekevered más komposztáló anyagokkal (vagy talajjal) is.
 3. Alkalmazás gyakorisága: Ne használd túl gyakran. A rendszeres, de mérsékelt alkalmazás a legjobb, hogy elkerüld a talaj túlzott elsavasodását és tápanyag-egyensúlyának felborulását.
 4. Allergiás reakciók és irritáció: Bár ritka, de néhány ember érzékeny lehet a kávézaccra — ezért ha a bőröddel érintkezik, viselj kesztyűt, és kerüld a kávézacc poros állagának belélegzését, hogy elkerüld az allergiás reakciókat vagy irritációkat.
 5. Kávézacc öntözőtea készítése: Ha kávézacc teát készítesz a növények öntözéséhez, ügyelj arra, hogy az oldat ne legyen túl koncentrált. Hígítsd fel megfelelően, hogy elkerüld a növények gyökereinek károsodását.
 6. Gyommagvak terjedése: Bár a kávézacc segíthet elnyomni a gyomokat, előfordulhat, hogy önmaga is gyommagvakat tartalmaz. Használat előtt érdemes ellenőrizni és szükség esetén sterilizálni a kávézaccot, például a sütőben való rövid ideig történő hőkezeléssel.
 7. Komposztálás egyensúlya: A kávézacc nitrogénben gazdag, ezért fontos, hogy megfelelő arányban keverd más szénben gazdag anyagokkal, például száraz levelekkel vagy szalmával, a komposztálási folyamat egyensúlyának fenntartása érdekében.

A kávézacc kertben való felhasználása számos előnnyel járhat, de fontos, hogy megfelelően alkalmazzuk, és figyelembe vegyük a fent említett figyelmeztetéseket, hogy elkerüljük a nem kívánt mellékhatásokat.

Érdemes tehát használni, vagy inkább kerüljem?

Kifejezetten előnyös lehet a kávézaccot azokban az esetekben használni, ha a költséghatékonyság a cél: a kávézacc egy ingyenesen (legalábbis ha a szemes kávé vásárlásának nem ez az elsődleges célja, hanem a kávé fogyasztás) és könnyen hozzáférhető anyag.

Emellett akkor is érdemes hasznosítanod, ha a fenntarthatóságra törekedsz: a kávézacc újrahasznosítása környezetbarát megoldás, ami hozzájárul a hulladék csökkentéséhez és a fenntartható életmódhoz.

Érdemes azonban más kertészeti termékeket használni, ha speciális tápanyagokra van szükséged, bizonyos növények ugyanis olyan egyedi tápanyagigényekkel rendelkeznek, amelyeket a kertészetben kapható műtrágyák jobban kielégíthetnek.

Emellett ha a talaj pH-értékét pontosan kell szabályoznod, a kertészetben kapható termékek, mint a mész vagy kén, megbízhatóbbak lehetnek a kívánt pH-érték eléréséhez. Végül a használat könnyedsége is a kávézacc ellen szólhat: a kertészetben kapható termékek könnyebben alkalmazhatók, mert pontos használati utasításokkal rendelkeznek, és nem igényelnek előkészítést.

A kávézacc használata tehát remek kiegészítője lehet a kertészkedésnek, különösen, ha fenntartható és költséghatékony megoldást keresel. Ugyanakkor, ha specifikus növényi igényekkel vagy talajjellemzőkkel is foglalkozol, a kertészetben kapható termékek jobban megfelelhetnek az elvárásaidnak.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes kombinálni a kávézaccot más, professzionálisan összeállított kertészeti termékekkel.

Kép forrása: Freepik.com