Ökogazdálkodással megmenthetjük a bolygónkat!

Egy néhány éves ENSZ-jelentés szerint a világ termőföldjeinek egyharmada mára már borzalmas állapotban van. A statisztika azt mutatja, hogy 24 milliárd tonna termőföldet veszítünk el éves szinten, ez pedig természetesen az élővilágra, de az élelmiszertermesztésre is hatással van, sőt, befolyásolja a klímaválság elleni küzdelmet is.

Ha megszeretnénk óvni az egészségünket, és az a célunk, hogy a Föld még nagyon sokáig egy élhető bolygó legyen, akkor változtatnunk kell azon, hogy hogyan bánunk a földekkel. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPPC) szerint például át kell állni az ökogazdálkodásra és idővel igen nagy földterületeket kell visszaadnunk a természetnek.

Az ökológiai gazdálkodás fontossága

A rétek, az erdők, a mezők, a gyepek, és a vizes élőhelyek mind-mind menedékként szolgálnak az állat-és növényfajoknak. Azok a területek, melyek érintetlenek, és emellett jó állapotban is vannak, igen gazdag élővilággal rendelkeznek. Ezeken a területeken akár több ezer faj is élhet, sőt ezek között rengeteg olyan faj is lehet, amit még nem is fedeztek fel a kutatók, vagy éppen, amelyeketmost tanulmányoznak.

Ha a természetes élőhelyek átalakulnak nagyüzemi mezőgazdasági területekké, akkor ez a gazdaság rövid időn belül elvész, és ezeken a területeken már csak néhány faj fog megmaradni, ezeknek nagy része pedig haszonállat, és haszonnövény lesz.

Emiatt sajnos a Földünkön rengeteg faj a kihalás szélére sodródhat. Ahhoz, hogy az élővilág tömeges pusztulását megakadályozzuk, a nagyüzemi mezőgazdaság könyörtelen terjedését kell megállítani, és ezzel egyidőben helyre kell állítani a természetes élőhelyeket.

Változnak a fogyasztási és a környezeti igények is

Fontos arról is beszélni, hogy az ökogazdálkodással lehetőségünk van lecsökkenteni az agrokemikáliák, például a különböző vegyszerek és rovarirtószerek használatát. Ez pedig számos állatfaj számára életmentő megoldást jelenthet, gondolhatunk itt mondjuk a beporzó állatfajokra, például a méhekre.

Az ökogazdálkodás alapfeltétele, hogy a természeti erőforrásokat kihasználják a növények, legyen szó a kártevők elleni küzdelemről, a talaj termékenységének fenntartásáról, vagy növeléséről különböző szintetikus vegyszerek, genetikailag módosított organizmusok, és antibiotikumok használata nélkül.

A korábbi évtizedekhez viszonyítva az ökológiai gazdálkodás hatalmas változásokon ment keresztül, hiszen elkezdett emelkedni a kereslet a biotermékek iránt, ez az emelkedés pedig olyan 10 százalék feletti növekedést eredményez éves szinten.

A keresletnövekedés valóban bíztató lehet, de jelenleg még a hazai bionövény-termesztés nem tud vele lépést tartani. A mezőgazdaságnak azonban meg kell felelnie a környezeti igényeknek, illetve a világ változó fogyasztási igényeinek is.

Azt nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy mennyit fog a következő fél évszázad során változni az ökológiai gazdálkodás, de az üvegházhatású gázok redukálására irányuló erőfeszítések ösztönzése nem csak fontos, hanem elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberiség megfeleljen a várható élelmiszer-termelési és környezeti kihívásoknak.

Érdemes gondosan megvizsgálni azokat a terveket, melyek környezetbarátak, és melyek a hozamok növekedéséhez ökológiailag is hozzá tudnak járulni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás