Tippek, amelyeket figyelembe kell venni régiségek vásárlásakor

Manapság sok „antik” tárgyat jó és rossz szándékkal másolnak le, de ez a múltban is előfordult. Ha a régiségek valamivel magasabb értéket képviselnek, és érdemes jó másolatot készíteni, akkor ez gyakran megtörténik vagy megtörtént.

Így például egy szekrény a 18. század helyett az 1970-es években készülhetett volna, ennek akkoriban volt piaca. Ugyanezen okból az 1970-es években például Indiában egyszerűen lemásolták az ónból készült mérőpoharakat és a sárgarézből készült, delfti kék nyelű készleteket is.

A különböző antik tárgyak, például a festmény értékbecslés ezért sem olyan egyszerű folyamat, komoly szakértelemre van szükség ahhoz, hogy különbsége tudjunk tenni eredeti és másolat között.

A szövetek, fafajták és minták jó módszer az antik korának meghatározására

A trendek, a rendelkezésre állás és a technológia miatt bizonyos anyagok és minták meghatározott időszakokhoz kapcsolódnak. A kézzel készített antik tárgyakon gyakran vannak szabálytalanságok. Az antik tárgyakban a tökéletlenségek nem feltétlenül hibák, hanem főként annak jelei, hogy a tárgyat „nem gépivé” tették, és ezért nagyobb valószínűséggel antik lehet.

Mindenképpen nézze meg alaposan az antik darabok felületét, mielőtt megvásárolja, különösen, ha fából vagy fémből készült. Ha a felület kopottnak vagy sérültnek tűnik, ez azt is jelezheti, hogy mögöttes problémák vagy javítások történtek, amelyeket a festék- vagy lakkrétegek alatt alkalmaztak, és láthatóvá váltak.

Fontos figyelni a „természetes” elszíneződésekre és kopásra is. Ha valóban van ilyen, nagyon ügyeljen arra, hogy a kopás vagy elszíneződés logikus helyen van-e a tárgy „normál” használata miatt, és hogy nem szándékosan adták-e hozzá később, hogy antiknak tűnjön.

Hol lehet a legjobban eredeti régiségekhez jutni?

Manapság sok helyen lehet régiségeket vásárolni, például online művészeti aukciókon, bolhapiacokon vagy használtcikk boltokban.

Ha sok pénzt készül költeni egy valóban eredeti antik darabért, akkor azt tanácsoljuk, hogy csak akkor vásároljon régiséget a fenti árusítóhelyekről, ha pontosan tudja, mit vesz. A fent említett értékesítési pontokon nincs garancia arra, hogy amit vásárol, az valódi, vagy pontosan az, amit gondol.

Ha valóban eredeti antik tárgyat szeretne vásárolni, keressen fel neves antik műkereskedéseket. Ők tudnak tanácsot adni, és vásárláskor hitelességi bizonyítványt is, ami igazolja az adott tárgy értékét.

Továbbá ugyanez vonatkozik az eladásra is, legyen az ékszer, festmény, bútor vagy éppen antik óra felvásárlás, egy megbízható régiségkereskedés valóban azt az árat fizeti ki a vásárlónak, amennyit az valóban ér!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Megosztás